В различните краища на България празникът Йордановден или Богоявление се нарича по различен начин – Зимен Кръстовден, Водокръщи и Водици. Имената идват от поверието, че всеки, който иска да е здрав през Новата година, трябва да се изкъпе в реката или поне да се измие. Той слага края на така наречените "Мръсни дни".

В църквата се извършва служба и, придружен от тържествено шествие, попът отива до река или водоем и хвърля кръста във водата. Това е вторият ден от празника Водици и се нарича Мъжки водици, защото само млади мъже се хвърлят в реката за здраве и “мъжка сила”, а мъжки отрочета до една година се изкъпват в студена вода, за да станат мъже.

По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, за да го хванат. След изваждането му от водата, се чете тържествена литургия, наречена Велик водосвет. Смята се, че който пръв го хване, ще бъде много здрав и всичко ще му спори. В миналото този, който хванел кръста, бил богато награждаван от своите съселяни.



На този ден сгодените ергени отивали с родителите си у дома на момата, която искали да вземат, а майка им (свекървата на момата) измивала лицето й с вода и я дарявала с китка и златна пара.

Светената вода в православните храмове се обновява всяка година и всеки отнася от нея вкъщи, тъй като пречиства душата и предпазва от болести. Светената вода се съхранява през цялата година и се използва в трудни за семейството моменти.

С останалата стара светена вода се замесвали три ритуални хляба. Първият хляб остава за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратата на къщата, заедно с бъклица вино и е наречен за минувачите.

Смята, се че болните, ако се измият с вода от мястото, където е изваден кръста, ще оздравеят. Носи се вода и вкъщи да се поръси за здраве или да бъде лек през годината, ако се наложи. Вярва се, че, ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав.

От тук идва и обичаят, запазен и до днес, да се поливат на имениците с вода, като част от ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление.

Традиционно на трапезата на Йордановден се слага пита, сърми, кисело зеле, боб, пълнени чушки, вино. Жените, родили скоро, правят кравайчета и раздават на близки и комшии за здравето на детето.

Поверия за Йордановден

Ако времето на Йордановден е сухо и студено, годината ще е благодатна и плодородна;

Ако хвърленият във водата кръст замръзне, то ще ни очаква здрава и плодородна година;

Който извади кръста от водата ще здраве и щастлив през цялата година.