"Босоногата кралица" е разказ за обаятелната личност, за нейната воля да върви напред, за топлото й сърце и непоклатима нравственост, за спортните победи и вечно търсещ дух. Повествованието започва от детството й в село Горно Церовене, преминава през гимназията в Монтана и Спортната академия, многобройните състезания, световния рекорд в Загреб през 1972 г., олимпиадите в Мюнхен и Монреал, постиженията й в сферата на спортната аеробика. То въвежда читателя в дома на спортистката, представя семейството, приятелите, почитателите й.

Книгата е с впечатляващо полиграфско качество. Тя е богато илюстрираната със снимки от личния архив на знаменитата ни землячка. Неразделна част от обемния сборник е копие на филма "Отвъд скока", посветен на Йорданка Благоева

Самата Йорданка Благоева споделя: "Ще ми се повече млади хора да се докоснат до тази книга и до живота ми. Аз тръгнах от един малък град в Северозападна България и успях да покоря върхове. Благодарна съм, че през целия си живот съм срещала позитивни и стойностни хора, които ми помогнаха да стигна до там."