Председателят на Литературен клуб Христо Ботев”, Светла Дамяновска, припомни на присъстващите богатото творческо наследство на родения в Руска бела Йордан Борисов. Той има зад гърба си завидна творческа биография.

„Виновникът” за културното събитие разказа накратко своята творческа съдба, като подчерта, че най-много цени своята книга за земеделския поет Сергей Румянцев, трилогията „Поет на нацията”. За най-новата си книга „Създаване на поетическа творба”, авторът сподели, че написването й му е отнело две години.

Йордан Борисов припомни за репресиите, на които е бил подложен. През 1950 г. като войник в Пловдив те осъден на 12 години лишаване от свобода заради литературните му творби против тоталитарната комунистическа власт. От тях излежава половината, преминавайки през ада на Пловдивския затвор и на „Българския ГУЛАГ" на остров Персин край Белене. След завършването си на Учителския институт във Враца няколко десетилетия е начален и прогимназиален учител в Добруджа, Родопите, на които е посветил две от любимите си книги „Родопска сага” и „Добруджанска рапсодия”

Свои мнения за книгата изказаха Калин Топалски и Николай Ненов.

В края на творческата вечер приятелите на словото благодариха за споделеното преживяване и пожелаха здраве и творческо дълголетие на автора