Шестима треньори по леката атлетика заминаха за Олимпийските игри в Рио, съобщава BGathletic.com. Сред тях е Йоло Николов от Спортен клуб Атлет (Мездра), който е единственият наставник с двама състезатели. Той изведе до олимпийския ни състав Милица Мирчева (маратон) и Митко Ценов (3000 м стипълчейз).

Националният рекордьор на 3000 м стипълчейз Митко Ценов тръгна за Рио с проблеми в черния дроб. Въпреки това, той се надява да се представи добро. "Чувствам се много добре емоционално, защото това е моята първа Олимпиада. Надявам се да бъда доволен от себе си и да бъде успешна за всеки един от нас. Главната ми цел е да вляза във финала, а след това - каквото стане", сподели Митко.

"След Европейското първенство в Амстердам, където не се чувствах добре и бягах зле, направихме някои изследвания. Те не показаха добри резултати. Черният дроб има лоши показатели. Някои от тях са доста завишени. Някои други показатели като креатин, също. Например, ако съм просто уморен, максимумът по този показател е 195, а аз бях на 801. След няколко дни повторихме изследването и бях смъкнал на 650, но пак е висок. Но се надявам за още две седмици да направя всичко възможно да се възстановя както трябва и за самият старт вече да съм добре.

Проблемите вероятно се дължат на умора. Но както казах, надявам се всичко да отшуми до старта ми. Този път тръгваме за състезанието доста по-рано, за да можем да се аклиматизираме добре. Няма да правим грешката от миналата година, когато пристигнах на Световното първенство в Пекин само два дни преди старта ми”, каза в заключение Ценов.

Треньорът на Митко Йоло Николов смята, че проблемът с черния дроб на Ценов е или от умора, или от бактерия. Според Йоло умората е по-малко вероятна, защото подготовката на състезателя му е съобразена с всички норми. Има вероятност в организма на Митко да е попаднала бактерия, чието действие да е с латентен период, смята специалистът.

От своя страна Милица Мирчева ще занесе картофи и ренде в Рио де Жанейро. Тя сложи в сака си продуктите, не защото няма доверие на храната в Бразилия, а защото картофите са й нужни за компреси.

"Имам проблеми с ахилеса. Но от около две седмици се чувствам по-добре, така че мога да тренирам горе-долу нормално”, сподели Милица преди заминаването си за Олимпиадата. Проблемът в ахилеса води до крамп в другия крак, тъй като се получава един дисбаланс и нямам управление върху движението на левия крак. Това е причината, както на Световното по полумаратон, сега и на Европейското, да не мога да се представя както трябва. След Амстердам бях на физиотерапия, една седмица почивах. Наистина имаше ефект. Сега вече като го натоварвам е малко по-трудно. Всяка вечер правя компрес с картофи, за да няма оток. Така че съм си взела и картофи с мен.

Амбициите ми за Олимпийските игри са да се представя добре в маратона. Да го завърша, защото това пак не е никак лесно. Ако успея да си направя лично постижение, ще бъде чудесно. Аклиматизацията не ме притеснява, защото времето ще бъде горе-долу като в България и нямам притеснения от климатична гледна точка. Часовата разлика също не е притеснителна. Разликата е седем часа, но моят старт е сутринта, което е следобеден час в България и не очаквам проблем.

Все още не мога да кажа, че изпитвам олимпийската емоция. Може би, защото все още не съм пристигнала на място. А и аз винаги се опитвам да задържа максимално емоциите си до деня на състезанието, за да има максимално малко напрежение. Така че съм спокойна и приемам Олимпиадата като отговорно състезание, както и всяко едно друго.”

Какво е взела за късмет Милица?

"Освен картофите, съм взела за късмет и ренде за картофите, разкри Мирчева. Взела съм и иконата, която ми подариха като Спортен талант на "Еврофутбол", ще се моля да нея. Близките ми се надяват да съм доволна от себе си, да завърша маратона и ми стискат палци.”

Източник: bgathletic