Откритата в края на август колективна монетна находка, пета по ред, в Мездра предизвика изключителен интерес в научните среди поради своята уникалност. След първичната обработка на сребърните монети в лабораторията на музея и след първоначалното проучване от археолога Йоана Нанкова, специалистите установиха, че това съкровище е събирано в продължение на 200 години, което е прецедент в досега откритите колективни монетни находки.

Другият интересен факт, установен от археолозите е, че тези монети са били в обращение през целия този период. Това дава основание да се твърди, че находката от римски монети в Мездра се определя като "семейни спестявания”. Именно поради тази причина, находката на римски монети от Мездра бе и акцент в XXIX-то издание на Зимните четения на Регионалния исторически музей.

Йоана Ненкова представи пред аудиторията изключително интересни факти за специфичната иконография на отделните монети, която сама по себе си е с голяма научна стойност.

От задълбочените проучвания става ясно, че монетите се отнасят към две основни групи - Републикански, обхващащ периода преди Христа и Императорски 0 периода след Христа. Според иконографията на монетите, археолозите са категорични, че монетите от различните периоди представляват един безценен исторически източник.

Надписите върху монетите дават ценни сведения за важни обществени, политически и военни характеристики за различните периоди. Така например, монетите, от времето на император Септимий Север с изображението на богиня Деа, покровителка на Картаген, са свързани с реформите на императора. Отделните персонификации изобразяват различни добродетели, представяни чрез женски образи.

Интерес представляват и монетите, посветени на военни завоевания и победи. Най-ранната датира от времето на Октавиан Август.

Друга група монети са посветени на победата наТраян над Дакия, както и монетите, посветени на победата на Септимий Север над парките.

Прави впечатление, че сред 189-те монети са открити и монети с изображения на животни. Това е изключително рядко за римските монети, за разлика от гръцките, и съответно ги прави много ценни. Такива са монетите от Октавиан Август и Веспасиан.

Отличават се и т. нар. възпоменателни монети, които са сечени в памет на починали близки или загинали владетели, които били обожествявани. Най-много са от времето на император Пий, сечени в памет на починалата му съпруга.

Доц. д-р Нарцис Торбов отбеляза в края на лекторията, че от 1990 г. не е представяно толкова задълбочено изследване на нумизматична тема.