В едно яйце със средна големина се намират около 70 калории, 0 г въглехидрати, 6 г протеин, 5 г мазнини, 0 г фибри, 0 г захар. Останалото е разпределено между калий, магнезий, калций, желязо, фосфор, витамин В6, витамин В12, витамин А, витамин D. Холинът в яйцата осигурява добър контрол на мускулите, регулира нервната проводимост и подобрява мозъчните функции, включително памет и концентрация. Приемът на холин е особено важен по време на бременността с оглед здравословното развитие на мозъка на плода.

Витамин В12 е друго важно хранително вещество, което е от голямо значение за образуването на еритроцити. Този витамин поддържа неврологичните функции в норма и спомага за синтеза на ДНК. Изследванията показват, че яйцата са добър приятел в отслабването. Богатото им съдържание на протеини оставя усещане за ситост много дълго време като едновременно с това предпазва от опасните за талията въглехидрати.

Освен това мазнините в яйцата са много по-полезни от онези в месото.Намаляват риска от редица заболявания В яйцата се намират и два много важни каротиноида – лутеин и зеаксантин. Те играят много важна роля в поддържането на зрението в добро състояние. Изследванията сочат, че лутеинът може да повлияе на възприемчивостта и паметовите процеси при децата в училище. Влияе добре и на възрастни. Калцият в яйцата е във високи количества, а наличието на витамин D, който рядко може да се набави от храната, подсилва усвояването на важния минерал. Така костите са здрави и плътни.

Източник :az-jenata.bg