Конкретният повод за актуалния въпрос е тежката катастрофа, при която в понеделник край село Ребърково загина 63-годишният Ангел Радков-Чико и едно от возещите се в колата три деца, а другите две бяха откарани в критично състояние в столичната университетска болница за спешна медицина "Пирогов“.

"Ежеседмично в този участък на международния път Е-79 между Мездра и Ботевград и особено около село Ребърково стават пътно-транспортни произшествия със значителни материални щети, човешки жертви и ранени хора“, пише в мотивите си Хайтов. Депутатът пита министър Бъчварова колко са пътно-транспортните произшествия, станали през настоящата година в отсечката между Мездра и Ботевград, която е дълга 33 км и включва още няколко невралгични точки около селата Люти дол и Новачене.

Освен това, Хайтов е поискал от вътрешния министър да му предостави статистика за това колко пъти Е-79 е затварян заради тежки катастрофи и са търсени обиколни маршрути? Заместник-председателят на парламента иска отговор и на въпроса: "Какво прави МВР за облекчаване на пътния трафик в този район, който концентрира трафика от и за Дунав мост 2 и ферибота Оряхово - Бекет?“