По време на срещата стана ясно, че законът предвижда въвеждане на единна цена на територията на дадена област и поради тази причина не е възможно отделни населени места да ползват услугата за водоснабдяване на по-ниски тарифи. Експертите от комисията подчертаха, че КЕВР не регулира цените на водата, а само одобрява предложенията, направени от ВиК-а операторите. Затова хората от Искърското дефиле и от област Враца ще плащат по-скъпо за питейната течност, благодарение на предложението за максимална стойност на водата, направено от местното водоснабдително дружество.

"Общините също е трябвало да реагират, когато е било обсъждано увеличението на цената на питейната вода”, коментира по този повод Явор Хайтов.

От КЕВР поясниха, че основната причина за повсеместното повишение на цената на водата в цялата страна е липсващите няколко милиарда лева, с които държавата е длъжна да направи необходимите инвестиции във водния сектор. За да се изпълни европейската директива за качество на услугата "водоснабдяване", недостигът на средства ще се поеме от потребителите с по-високите цени на водата.