Официалното откриване на панаира ще стане в петък вечерта, когато от 18.30 часа на централния градски площад концерт ще изнесе популярната попфолк певица Нелина - призьорка от международните фестивали "Пирин фолк“, "Тракия фолк“ и "Златния мустанг“ и участничка в Националния фолклорен събор "Рожен“.

Преди това от 16.00 часа в Народно читалище "Христо Ботев-1907” ще бъде открита изложба-базар живопис "Цветята на малката Ида” на мездренската художничка Светла Дамяновска, а от 17.30 часа дефиле по бул. "Христо Ботев” ще направи Представителният общински духов оркестър с мажоретки от гр. Троян с главен художествен ръководител и диригент Илиян Тодоров.

Празникът на Роман ще продължи на другия ден, събота, когато от 15.30 часа представление за най-малките в градското читалище ще изнесе популярният телевизионен водещ Бате Енчо. Спектакъл е озаглавен "Пейте и играйте с Енчо!”

Час по-рано, от 14.30 часа на новопостроения стадион с изкуствена настилка любителите на футбола могат да наблюдават срещата от 10-ия кръг на първенството във Врачанската "А” областна група между отборите на Искър 1923 (Роман) и Дунав 2016 (Селановци).