За периода има регистрирани 106 престъпления против личността, от които 52 са разкрити. Директорът на ОД МВР Враца старши комисар Янко Янколов отбеляза на брифинг, че регистрираните убийства за миналата година са 7 и всичките са разкрити. Отчетено е и едно изнасилване, което също е разкрито. В статистиката фигурират и три блудства, извършителите на които не са установени. От регистрираните за периода общо 1077 престъпления против собствеността са разкрити 551. Има регистриран 1 въоръжен грабеж с огнестрелно оръжие.

Ръст от 7% се отчита в грабежите, значителен спад има при регистрираните взломни кражби. Спад се наблюдава при джебчийските кражби. Преобладаващи са домовите кражби предимно в малките населени места от необитаеми къщи, стопански дворове, и вилните зони. Предмет на посегателство са вещи и предмети от цветни и черни метали, селскостопанско имущество, уреди от битов характер, инструменти, хранителни продукти, зимнина, покъщнина.

Общоопасните престъпления също са съществена част от структурата на криминалната престъпност в областта. За периода те са общо 714, а разкрити са 549. Отбелязва се ръст на измамите, като за 2019 те са били 28, а през 2018 - 24. Телефонните измами са 7 броя от общо извършените измами, като 2 са разкрити. Извършени са 16 посегателства спрямо моторни превозни средства, от които 6 са кражби на коли.