Още с влизането в сградата на кметството се вижда промяна - студеният и неприветлив доскоро коридор, сега се „усмихва” с рисунките и новогодишните картички от коледната изложба на децата от детската градина. Малката занемарена стая до пощенското гише се е превърнала в приятно и топло място за почивка на възрастните хора, за които кметът е осигурил и чаша горещ чай в студените дни.

В кабинета на кмета ни посреща портретът на Апостола, който сякаш гледа с одобрение как се изпълнява един от заветите му – „Дела трябват, а не думи!”, защото самият Росен бе отново сред хората. Той не пропусна да отбележи, че и стаята на секретаря е оборудвана с нови мебели, получени като дарение.

На площада пък, автобусната спирка вече е оборудване и с топло помещение с меки столове, и с обособени места за пушачите. До нея се издига голямо и оригинално дървено табло с навес, предназначено за лепене на обяви, съобщения и всякакви нагледни материали, които са указани със специални табели с резбовани надписи местата за лепене.

Още с встъпването си в длъжност, Росен Ценов започва неуморно да търси съмишленици за изпълнението на дадените обещания и поетите ангажименти. Първата по-голяма изява е организирането и провеждането на благотворителния новогодишен бал в селото.

Така за първи път в Моравица се състоя благотворителен новогодишен бал, чиято цел бе обедини хората, които живеят и милеят за родното село.Събитието бе организирано от местни самодейци и кмета Росен Ценов и събра стотици жители и гости. В концерта се изявиха само местни изпълнители - певци от фолклорна група "Славей" и оркестър от младежи, съставен единствено и само от таланти на селото. Благотворителната инициатива събра 1208 лева, с които ще бъдат изградени детска площадка и кът за отдих в селото. Кметът сподели, че идеята за този бал е на неговия опонент по време на изборите – Павел Бошнаков, на когото изказа искрената си благодарност.

Една от основните цели, които си е поставил младият кмет, е възраждане на изконните български традиции и възобновяване дейността на Читалището, което не случайно носи името „Светлина 1926”. Първата искра в позагасналото духовно средище запалиха коледарите в навечерието на Рождество Христово - една извечна българска традиция, отдавна забравена в Моравица. Разбира се, след коледуването дойде и спасяването на Кръста Господен на Богоявление, събитие, също неглижирано от няколко десетилетия в Моравица.

Въпреки студеното време, Росен не спира да работи. Вече е успял да подобри състоянието на една от улиците в горния край на селото, която е подравнена и засипана с чакъл и трошен камък. Най-голямата грижа на кмета сега е да се почисти дерето, което е в началото на улицата, и е пълно с всевъзможни отпадъци и боклуци. Сред тях се набиваха на очи изхвърлените огромни стари гуми. И за тях Ценов е намерил решение – ще ги превърнат в пясъчници, в които децата на Моравица ще си играят.

Голямата грижа на Росен е ремонтът на детската градина, за което е внесъл докладна в община Мездра. В ремонтните дейности са предвидени смяна на покрива, саниране на сградата и подмяна на дограмата, ремонт на помещенията и облагородяване на детската площадка в двора на градината. След подобряване на условията в детското заведение, той се надява децата да не пътуват до града, а да се обучават и възпитават в селото.

Кметът знае, че му предстои много работа, но е обнадежден от желанието на хората да му помагат. Той изрази задоволството си, че няма ден, в който хората сами идват при него и питат с какво могат да помогнат. Накрая изказа искрена благодарност на всички хора, включили се в инициативите до този момент в селото и си пожела да бъдат все така обединени, като в работата, така и във веселието.