Имало ли е досега съмнения или предположения за упражняване на насилие над деца от страна на възпитател в ЦНСТ Борован?

Категорична съм, че до момента не е имало сигнали за насилие над дете. Правили сме посещения в ЦНСТ, но никога, нито едно дете не е споделило пред нас нещо тревожно. Нито едно дете не е споделило, че е пресирано от служител, няма такива данни. Пред социалните работници също не е споделяно за грубо отношение от персонала към децата. Много е важно да се знае, че от „отдел „Закрила на детето” посещават центъра почти ежедневно. В изнесеното работно място в Борован към ДСП – Бяла Слатина, има двама служители. Единият социален работник, Венетка Велева почти ежедневно посещава центъра и това бе потвърдено при проверката от всички деца. Лично на мен ми направи впечатление, че децата не можаха да разпознаят началника на „Закрила на детето”, което ме смути, тъй като очаквах интензивно присъствие и от него. Той твърди, че присъства почти при всяко настаняване на дете в социалната услуга.

Какво конкретно може да направите при такива случай? Може ли да наказвате, да санкционирате?

От страна на РДСП – Враца няма много правомощия, с които да въздействаме върху услугите и затова сме сезирали компетентните органи. Нашите правомощия са осъществяване на методическа подкрепа на услугите, длъжни сме да извършваме регулярни посещения, да наблюдаваме качеството на тази грижа, но не и да извършваме контрол на нейната дейност. До момента смея да твърдя, че в областта услугите се предоставят на много добро ниво, друг е въпросът, че понякога се случват неприемливи ситуации, за които не сме били уведомявани или не сме разбирали навреме.

Дори да допуснем, че този случай е единичен, защо за него се разбира след време?

Не оспорвам деянието показано във видеоклипа. В случая смятам, че децата са премълчавали едно такова негативно отношение на даден възпитател. Те са премълчавали конкретната ситуация най-вероятно поради липса на доверителна връзка със социалният работник. Едва сега се отприщи такава информация към нас и сме предприели редица действия.

Понамирисва ли ситуацията на конфликти в колектива предизвикани от междуличностни отношения?

Вероятно! Аз лично смятам, че сигналът е провокиран от междуличностни отношения. За мен в случая деен участник е и този, който е заснел видеоматериала. Той е стоял без да предприеме каквито и да е действия, за да предотврати насилието, просто му е трябвало доказателство, че се случва и че точно определен възпитател го извършва. Ако това е бил един съвестен гражданин и е видял това поведение, би се спуснал първо да защити детето, да го спаси от грубата физическа саморазправа, а не би стоял отстрани и да снима. Категорична съм, че лицето подало видеоматериала в „Господари на ефира” е съучастник, наравно с извършителя на това деяние и вината трябва да се поеме и от двамата. Предстои да разберем резултатите от проверките и на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/, и на прокуратурата в Бяла Слатина, тогава ситуацията ще се изясни напълно и вероятно институциите с правомощия ще накажат виновните.

Свързахме си и с кмета на Община Борован, инж. Десислава Тодорова. Според нея такова поведение на възпитател е недопустимо и не трябва подобни инциденти да се скриват и потулват. Обществеността трябва да бъде информирана за този вид негативно отношение към деца. Начинът обаче на тиражиране чрез медиите, преди случаят да е изяснен изцяло, не е най-удачен за решаване на такива проблеми. Общината в Борован не е на километри от ЦНСТ –то. Лицето установило тази нередност, би трябвало веднага да информира кмета, тъй като Общината е доставчик на тази услуга. Реакцията тогава щеше да е навременна, проверките да са бързи и негативното поведение на даден възпитател преустановено, чрез законови мерки.

Гоненето на сензация и дискредитирането на една институция не са методи за възстановяване на реда в нея-твърди кметът Тодорова, която е била изненадана от визитата на телевизионния екип в селото. Десислава Тодорова изрази задоволство от факта, че Районна прокуратура - Бяла Слатина се е самосезирала по повод репортажа от Нова ТВ за извършено насилие от възпитател над деца. Разпоредена е незабавна проверка на компетентните органи – Инспекторат към Агенция за социално подпомагане – София, ТД „Социално подпомагане“ – Бяла Слатина и ОДМВР – Враца. Възложено им е да изяснят фактите и обстоятелствата, с оглед преценка наличието на данни за извършено престъпление от общ характер по смисъла на НК. Кметът Тодорова все още не е получила докладите на проверяващите, но е категорична, че извършителите на деянието ще бъдат строго наказани.