Общините са сред основните собственици на язовири в България. Те стопанисват и управляват около 90% от всички водоеми в страната или общо 4198. Сравнително малко са язовирите, държавна собственост - 328, частна - 186 или с друга собственост и статут - 457.

176 язовира са с неизяснена собственост или за тях се водят съдебни и други спорове. Това съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Неизяснената собственост продължава да е сред констатираните проблеми. Тези водоеми са сравнително малки. Най-големият от тях е язовир "Черковна 2", който е в област Варна. Той е с работен обем от 50 хил. куб. м, за сравнение - язовир "Искър" е с работен обем 680 млн. куб. метра. За всички язовири с неизяснена собственост са уведомени областните управители, които по закон имат задължение да осигурят безопасната им експлоатация в такива случаи. В този смисъл към днешна дата няма безстопанствени язовири.

През изминалата година Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е проверила над 5000 язовира, а направените предписания са повече от 4000. Много от тях не са пряко свързани с безопасността на съоръженията, но е необходимо да се вземат мерки за нормалната им експлоатация например - липса на нормален достъп до язовира и съоръженията към него; наличие на храсти на съоръженията; растителност във водните и др. С подобряването на метеорологичната обстановка ще продължат и масираните проверки на инспекторите, за да се проследи как се изпълняват направените предписания.

Камелия Василева