С точки вместо с оценките от шестобалната система ще се оценяват учениците на изпитите за Национално външно оценяване в 4-и и 7-и клас. Това съобщи зам.-министърът на образованието Диян Стаматов, информира Дарик радио. По думите му това ще стане факт чрез Държавния образователен стандарт за оценяването, който ще бъде качен за обществено обсъждане на сайта на министерството до края на седмицата. Стаматов обясни, че шестобалната система за оценяване не е достатъчно прецизна при изпити чрез тест, докато оценяването посредством точки е по-точно.

По думите на Диян Стаматов новата скала за оценяване чрез точки, а не оценки, ще бъде по-справедлива за учениците.

"При поставянето на много въпроси в един тест по български език или при решаването на много задачи по математика трябва да се отчитат показаните резултати на учениците при всеки положителен верен отговор. Точковата система е много по-справедлива и по-съвременна, защото тя позволява много по-голяма гъвкавост, яснота и точност при оценяването, докато при шестобалната система все пак резултатите на един ученик могат да бъдат отразени само в 2, 3, 4, 5 или 6", каза зам.-министърът на образованието.

Диян Стаматов обясни как ще работи новата система:

"Ако отговорът е непълен, но все пак е верен донякъде, съвсем разумно е да се даде някаква точка. Ако пък е съвсем неверен, няма да се даде никаква точка. По този начин може всичко, което е отговорено при отворените въпроси, да се оцени много по-точно и ясно. При шестобалната система това няма как да се случи с тази прецизност".

Според зам.-министъра точковата система работи вече в много държави.

Източник: DarikNews