Промяната ще се отрази и на допустимия улов, който за Черно море за един ден ще е 5 кг, както и за вътрешните водоеми. Досега горната граница бе 3 кг.

„Въвеждането на риболовен билет се налага от факта, че това е едно от изискванията на Европейската комисия да се отчитат уловите и от любителски риболов, а Европейската комисия, както знаете, се занимава с Черно море, тя не се занимава с вътрешните водоеми”, заяви директорът на дирекция „Обща политика в областта на рибарството“ към МЗХГ Ивайло Симеонов заяви.

Според директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури тази промяна е закъсняла. „Това трябваше да стане много отдавна, голяма част от любителите риболовци, които ловят риба в Черно море, са недобросъвестни – казва доц. Галин Николов. – Те не извършват устойчив риболов. Аз ги наричам месари. Те отиват, колкото и грубо да звучи, да си направят буркани със зимнина. Това не е любителски риболов, това не е начинът за упражняване на едно хоби.”

На срещата било обсъдено и въвеждането на свободни зони за любителски риболов на територията на водоемите, стопанисвани от ловно-рибарските сдружения. Ние не сме съгласни с това, тъй като рибата не стои на едно място, посочи Васил Василев.