Церемонията започна с изпълнение на песента „Родна земя“ от талантливата Илона Иванова.

Първите отличени с приза „Вестител“ бяха членовете на СНЦ „Вестители-2007“, с председател д-р Хрисим Чучков, които подпомагат деца от града в неравностойно положение, чрез стипендии. Наградата връчи кметът Каменов.

Предприемачът Николай Йончев бе награден за изградения параклис във вилната зона на врачанските лозя, който е създаден изцяло заради живеещите там.

Грамота „Вестител“ получи и един от най-големите дарители за построяването на храма „Свето Рождество Богородично“ в квартал „Кулата“ – Славейко Спиридонов. За реализирането на проекта за православна обител в населеното място, врачанинът е дарил имот инад 30 000 лева.

За обединяване на жителите, извисяване на духовните ценности и възпитание на децата във вярата в Бог, бе отличен и Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий.

В рамките на церемонията, кметът Калин Каменов награди и петте майки, организирали три благотворителни каузи, под мотото „Играем заедно“, с които да бъдат закупени съоръжения за деца в неравностойно положение. Общите усилия на Диана Младенчова, Светослава Иванова, Виолина Дамянова, Меги Ковачева и Ана Митева допринесоха за събирането на 6 873 лв., като с част от средствата ще се закупят съоръжения, които да се монтират в детската площадка на Дневен център „Зорница“.

Програмата продължи с изпълнения на балерините от студио „Арт“ към читалище „Развитие 1869“.

На събитието присъстваха още: заместник-кметовете на Община Враца – Мария Попова и Петя Долапчиева, секретарят на местната администрация – Нина Дакева, главният архитект – Чавдар Спасов, призьорите от първите награди „Вестител“, ученици, общественици и граждани.

Наградата „Вестител“ цели да поощри гражданската активност сред жителите на града и да популяризира авторите на добрите идеи.