"Битката за освобождението на Добрич е единствената битка по време на Първата световна война, състояла се на територията на България и ние я печелим. Княз Борис нарича Врачанския полк „Железният полк”, допълни Иванова и отбеляза, че признателните врачани са изградили със собствени средства един от най-хубавите паметници, наречен от местните хпра „Лъвчето”.

Паметникът от години също тъне в забрава. "Инициативният комитет взе решение да предложи чрез Областната администрация за включване в Националната програма и за финансиране. Получихме 12 613 лв. и 13 от събитията, които ще се проведат в областта, ще бъдат част от Националната програма за честванията на 100-годишнината от Добричката епопея”, поясни зам.-областният управител.

На пресконференцията бяха обявени по-значителните събития, които ще се проведат в региона. Организирано е посещение на ученици от училище в Бяла Слатина за поклонение до българското военно гробище в Ново село, Република Македония. Ученици от СОУ „Христо Ботев” във Враца ще бъдат на поклонение в Добрич. Предвижда се, със съдействието на Държавен архив - Враца, експониране на пътуващи фотоизложби на архивни снимки от участие на Врачанския полк в Първата световна война. Ще бъде подредена и изложба в Регионалния исторически музей.

В Мездра ще има експозиция от оръжие, муниции, военни принадлежности, ще се проведат рецитали с патриотична поезия. Предстои издаване на Сборник с материали събрани от врачанската библиотека по време на краеведска конференция.

Ще има чествания и в Козлодуй, като кулминацията на тържествата ще бъде на 7 септември през паметника „Лъвчето” във Враца, чието възстановяване и ремонт е финансиран от Националния комитет за честванията. Инициативният комитет ще направи всичко възможно там да се развее и знамето на 35-ти Врачански пехотен полк, увери Ирина Иванова.

Инициативният комитет е предложил алеята, на която се намира паметникът, да бъде кръстена „Алея на признателността”. Това предложение ще бъде внесено и обсъдено на извънредна тържествена сесия на Общинския съвет във Враца. На пресконференцията стана ясно, че общинските съветници от ГЕРБ и Реформаторския блок вече са приели предложението и ще гласуват за него, както и ще участват с лични средства за поставяне на паметна плоча, увековечаваща подвига на полк. Васил Таслаков и неговите бойци.