„Аз съм човек, който имам особено отношение към физиката. През целия си живот нося физиката в душата си“, заяви евродепутатът инж. Владимир Уручев, който има 25-годишен стаж като ядрен инженер в АЕЦ „Козлодуй“. „Притеснително е, че фундаментални науки като физиката не са така привлекателни както преди, затова се радвам, че ви има вас“, сподели Уручев и бе категоричен, че със знанията по физика учениците могат да се развият професионално и да имат добро бъдеще. „Нека този турнир остане в сърцата ви и тази наука продължи да бъде част от вас“, заключи българският евродепутат.

Главният експерт по физика в МОН Иванка Русалова прочете приветствие от Министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Представени бяха членовете на националната комисия за организиране и провеждане на състезанието: проф. дфн Мирослав Абрашев, СУ „Климент Охридски“, проф. дфн Теменужка Йовчева, ПУ „Паисий Хилендарски“, доц. д-р Виктор Иванов, СУ „Климент Охридски“, доц. д-р Евгения Бенова, СУ „Климент Охридски“, доц. д-р Ася Виранева, ПУ „Паисий Хилендарски“, д-р Иван Бодуров, ПУ „Паисий Хилендарски“, Асен Кюлджиев, БАН, Пламена Маринова, СУ „Климент Охридски“.

Председателят на комисията доц. д-р Гинка Екснер, ПУ „Паисий Хилендарски“ представи резултатите от индивидуалното класиране от първия кръг на турнира:

I място – Иво Петров, СМГ „П. Хилендарски“;

II място - Нина Димова, СМГ „П. Хилендарски“, Катерина Костова – 91 НЕГ „Проф. К. Гълъбов“;

III място – Денислав Георгиев, СМГ „П. Хилендарски“ и Матю Машков, ПМГ „Баба Тонка“ – Русе.

В рамките на състезанието ученици в гимназиалния етап от Враца, Русе, София, Бургас, Пловдив и Стара Загора ще се съревновават върху 12 от общо 17 физични задачи и проблеми, подготвени предварително от Международния организационен комитет на Международния турнир на младите физици. Работният език е български за селективните физични битки и английски – за финалните физични битки. Те ще се проведат в ППМГ „Акад. Иван Ценов” – Враца.

Обявяването на резултатите и награждаването на участниците ще се състои утре, 28-ми януари, от 13:30 ч., в Конферентната зала на РУО-Враца.