Изменението и допълнението на Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество се налага поради следните обстоятелства:

Съгласно Закона за общинската собственост, в компетентността на Общинския съвет, като орган на местно самоуправление, упражняващ ръководство и контрол по управлението и разпореждането с имоти – общинска собственост, е вменено правомощие да определя наемните цени в процедурите за отдаване под наем.

Съгласно чл. 20 от Наредбата, началните цени за отдаване под наем на общински нежилищни имоти със стопанско и административно предназначение, са с установени минимални размери, определени с Тарифа, утвърдена от Общинския съвет за определяне на началния размер на месечния наем за 1 кв.м. при предоставяне на помещения, терени и места, съгласно Приложение № 1 от същата.

Предлаганата промяна въвежда обективен критерий – определяне на начална цена, за всеки конкретен случай, при провеждане на тръжни или конкурсни процедури за отдаване под наем на имоти или части от имоти – общинска собственост, съобразено с тенденциите на пазара на реализираните и оферираните наемни цени за отдаване под наем на имоти и части от имоти със сходни характеристики и предназначение, след анализ и оценка от независим оценител.

Изменението и допълнението на Наредба за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество е в съответствие с Европейската харта за местно самоуправление, директивите на Европейската общност, свързани с тази материя и не противоречи на норми от по-висока йерархия и на европейското законодателство.