Ще бъдат представени професиите „Автомонтьор“, Професия „Барман безалкохолни коктейли“, Професия „Фотограф“, Професия „Програмист“, Професия „Библиотекар“, Професия „Аниматор в туризма“, Професия „Кариерен консултант“, Професия „Учител“,Ще се проведе информационно събитие за активиране на неактивни младежи „Готови за работа“, „Влак на знанието, представен от ППМГ "Акад. Иван Ценов" - училище посланик на Европейския парламент.

Тематиката на експозициите ще бъде насочена към популяризиране на науката, иновациите, информационните технологии, връзката между образователните институции и реалните нужди от квалифицирани и компетентни кадри за развитието на икономиката в региона, ролята на доброволчеството за личностната добавена стойност.

Специално внимание ще бъде обърнато на младите хора, които ще бъдат запознати с възможностите, които предоставя европейската Програма "Еразъм+". Специален гост на инициативата "Европейски ден на професиите 2018" ще бъде Владимир Уручев, представител на България в Европейския парламент.