Мая Милова
Мая Милова

Мая Милова обясни, че в изложбата са представени свидетелства, които доказват паневропейската насоченост на България още от началото на ХХ в. и идеите на българските общественици в посока сближаване на европейските народи на културна, политическа и икономическа основа. Част от документите и фотографиите са от архива на акад. Иван Шишманов, основател и пръв председател на Българската секция на Паневропейския съюз.

Специално място е отделено на художественото и документално наследство , моливни скици, рисувани от натура, включени по-късно в тритомното издание "Дунавска България и Балканът" на австро-унгарския пътешественик и художник Феликс Каниц. Представени са документи със стопански характер, търговските тефтери от архива на братята дарители Евлоги и Христо Георгиеви, копирните книги на Найден Геров, Михаил Сарафов, митрополит Симеон Варненски и Преславски, кореспонденция по научни, културни и държавни въпроси.

Акцентът на изложбата - идеята за Обединена Европа, е своеобразен принос в културната програма, съпътстваща българското председателство на Съвета на Европа, каза още Мая Милова.