Деян Ганецовски
Деян Ганецовски

- Повечето от нас, незапознатите с бойните изкуства смятат, че всичко е карате?

- Школите, които се занимават с модерни бойни спортове, карате стилове, корейски стилове, които съществуват в България много отдавна са популярни заради факта, че Япония и Корея са отдавна отворени към останалия свят. Китай късно отворя своята традиция и култура към света. Затова още китайското бойно изкуство не е така популярно у нас / освен некачествените китайски стоки- шегува се Деян /. Права сте. За повечето българи всичко е карате. Трябва да се знае, че всички азиатски бойни спортове са възникнали от китайската култура. Всички бойни изкуства са взаимствани от китайските традиции в това отношение. Например Брус Лий / още през 60-те години/ по-късно Джеки Чан, Джет Лий и няколко други китайски бойци дават старта на популяризиране на китайските бойни изкуства.Все още обаче групите за китайски бойни изкуства не са най-популярни в България. При другите видове бойни изкуства системата за подготовка е по-опростена, те са малко по-спортни, по-външни и развиват чисто физическа сила и техника. Това привлича хората. Докато в китайските системи подготовката е по-специфична, по-сложна, китайското бойно изкуство развива предимно морал, дисциплина.

- Тренирайки някакъв вид бойни изкуства хората не развиват ли агресия ?

- Донякъде е вярно. Но с добър преподавател, които обяснява, как този процес трябва да бъде обърнат, и че се тренира не за да стават агресивни. Всеки от нас е контейнер със страхове, негативни емоции, комплекси, гняв, а всичко това са паразитите върху личността на човек. Дисциплинираното отношение към тренировките при нас, възпитава, води към овладяване и трансформирането им. Един гняв може да бъде превърнат в голяма търпимост към другите хора. Може да ви звучи противоречиво. Тренираш бойни изкуства, а всъщност ставаш неагресивен? Напълно е възможно, но това зависи от човека, който преподава. Ролята на сенсея , на лао шъ е точно тази и е това е голяма отговорност.

- Какво ще видят довечера любителите на бойните спортове?

- Нашето събитие няма състезателен характер. Няма да има награждаване и победители. Целта ни е да представим на сцената определен брой клубове и техните специфични школи и методи. Ще могат да се видят изпълнения, които не са двубои, а бойно приложни техники при договорени боеве без и с оръжие, кати и имитации на бой, подобно на комите при каратистите.Така публиката ще усети духа на нашето изкуство и високото ниво на осъзнатост, на самоконтрол, чрез движения, сила и техника на участниците в Панорамата.

- Как бихте определил същността на китайското бойно изкуство?

- Традиционните вътрешни китайски бойни изкуства са път към цялостно усъвършенстване на личността в дълбокия контекст на разбиране, чрез метода на тренировка, разбиране на себе си, на природата, на заобикалящият свят.В правилно тълкуване на всичко това се случва едно хармонично общуване с хората и обществото- обяснява врачанският сен сей и обещава Панорамата да е изключително интересна.

В Панорамата ще се представят именити клубове от страната, носители на престижни републикански и световни отличия:
„Окинава Суйбукан“ Академия - Пловдив, Сенсей Левон Пакосян – Ямашита будо организация България;
Клуб „Шън Шъ Тай Дзи Ба Гуа” – Варна, Лао Шъ Шън Фей;
Клуб „Шън Лун“ – Варна, инструктор Пламен Кондов;
Клуб Шотокан Карате“Кайзен“ – Враца, Сенсей Пламен Шумантов /Пети Дан/;
Централен Полицейски Таекуон-До Клуб към Асоциация на МВР с подкрепата на РС –Враца - инструктори Калоян Къчев /Първи Дан/ и Вероника Бозова/Първи Дан/;
Клуб по Кик-бокс и Муай-Тай „Победа“ – Враца, инструктор Венелин Янков;
Клуб „Айкидо” - Враца, Сенсей Деив Донахю и Сенсей Красимир Нинов; ,
Клуб „ Ипон“ Джудо и Борба – Враца, Сенсей Таня Василева и Сенсей Николай Стимчев;
Клуб по Китайски Бойни Изкуства – Враца, инструктор Деян Ганецовски.
Специален гост Сенсей Левон Пакосян - Седми дан Шорин Рю Карате, Седми дан Суй Кен До, Пети дан Матайоши Кобудо