"Скъпи любители на истинския футбол, на тази дата преди 46 години тук, на стадион „Христо Ботев“, е трябвало да има футболен празник между едни от най-големите български отбори, на които аз съм фен. За съжаление, съдбата решава този футболен спектакъл да не се състои. На път за Враца загиват двама от най-големите, най-талантливи и най-обичани български футболисти - Георги Аспарухов и Никола Котков. И днес, 46 години по-късно, ние, потомците на тогавашните фенове, сме длъжни да почетем паметта на Гунди и на Котков", подчерта при откриването на паметната плоча кметът на Враца Калин Каменов.

"Респект и огромно уважение за агитката на "Ботев" (Враца) и за феновете на "Левски", които са тук и като истински привърженици на футбола обединяват усилията си, за да се почете паметта на двамата велики футболисти. Това, което се случва днес е пример за подражание. От сърце Ви благодаря за прекрасната постъпка и жест!"

Идеята за поставянето на паметната плоча в памет на двамата велики футболисти е на Фен клуб "Синя Враца“ и се осъществи със съдействието на Община Враца. Около 1 200 лв. е сумата за изграждането на монумента, като средствата са събрани от привържениците на двата футболни клуба.