"Почтен народ е онзи, който помни и величае своите герои. Поздравявам организаторите на изложбата, защото смятам, че чрез фотосите можем да се докоснем до великите събития от преди 100 години, свързани с Първата световна война и с Добричката епопея“, заяви при откриването на изложбата и представянето на сборника кметът на Враца Калин Каменов. В приветствието си той изрази надежда, че експозицията от фотографии ще бъде посетена от повече ученици и граждани, "за да може споменът за великия подвиг да се предава и никой да не бъде забравен“.

Фотоизложбата е съвместна инициатива на Държавен архив - Враца и Държавен архив - Видин и ще гостува във Враца в продължение на един месец. След откриването директорът на Регионалната библиотека Силвия Врачовска и краеведът от институцията представиха сборника "100 години от участието на врачанци в Първата световна война и Добричката епопея“, чието издаване бе финансирано със средства от Фонд "Култура“ към Общински съвет - Враца.

Официални гости на проявата бяха още областният управител Малина Николова и нейните заместници Ирина Иванова и Мирослав Комитски, командирът на военно формирование 54 990 подполк. Георги Крайнов, директори на културни и образователни институции, учители и граждани. Специален поздрав към всички гости поднесоха възпитаниците на Детска градина "Звездица“.