Конституцията е основата и символът на българския парламентаризъм, историческа светиня, която трябва да познаваме, да се гордеем с нея и да предадем на поколенията“, посочи в словото си Малина Николова. Тя изказа благодарност на Председателя на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева, под чийто патронаж се провежда инициативата. „Уверена съм, че гостуването на изложбата ще предизвика голям интерес с широк отзвук на значимото събитие от 1879 година“, заяви областният управител.По време на откриването, исторически факти за свикването на Учредителното събрание и работата по конституционния процес представиха ученици от ППМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца.

Гост на откриването на експозицията беше и евродепутатът инж. Владимир Уручев, който заяви, че Търновската конституция не само слага основите на новата държава, на току-що освободената от османско владичество България, но и предопределя пътя на една модерна държава. “Неприкосновеността на личността, на частната собственост, свободата на печата и сдружаването, въведени с Търновската конституция, и днес са едни от най-важните демократични ценности на Европа. Днес, 140 г. от създаването на Търновската конституция, можем да се гордеем с този акт и да надграждаме свободите и ценностите, заложени в него, за една просперираща България”, допълни още евродепутатът Владимир Уручев.

На събитието присъстваха заместник – кметът на Община Враца Петя Долапчиева, народният представител инж. Николай Иванов, началникът на Регионално управление на образованието Галина Евденова, директорът на Регионален исторически музей – Враца Георги Ганецовски, директорът на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца Силвия Врачовска, ученици и общественици.

Изложбата „140 години от Учредителното събрание, приело Търновската конституция“ е експонирана до 24 януари 2019 г. в Малка зала на Художествена галерия „Иван Фунев“ при Регионален исторически музей – Враца.