В Наредбата е регламентиран редът и условията при изграждане и подмяна на елементи на техническата инфраструктура в тротоари, улици, площади и елементи на зелената система, включително и при аварийни ремонти.

При нанасяне на повреди по проводите на техническата инфраструктура, собственост на Общината или на трети лица, при извършване на прокопавания за водоснабдителни, канализационни, енергоснабдителни, газоснабдителни, топлоснабдителни и далекосъобщителни мрежи и техните отклонения, извършващият прокопаването незабавно (с предимство) отстранява тези повреди за своя сметка. Това ще става преди възстановяване на настилките, с оглед обезпечаване на непрекъснатост на водоподаването, електроподаването, газоподаването, ползването на канали и др.

Очакваният резултат от Наредба е да се преустанови стихийното и безразборно разкопаване на улици и тротоари, което предизвиква основателно недоволство от страна на гражданите. Проектът предвижда създаване на условия за консолидиране инвестиционните намерения на експлоатационните дружества за отговорно ползване и опазване на техническата инфраструктура на община Враца.