Евелина и Пламен Хаджийски бяха дошли пред храма с двете си деца. Според майката, кръщаването на малкото им дете Момчил е първият му голям празник. Той е едва на 10 месеца и няма да го запомни, но през годините мама и тати ще го празнуват и в семейството ще се разказва за събитието, така че момчето им да приеме деня като значим и важен.

Евелина сподели, че изцяло подкрепя каузата на кампанията за повече новородени българчета и да се кръщават, да бъдат християнчета. Тя каза, че първото им дете е било някак неспокойно, но след като го кръстили, усетили закрилата му от Бога. Младата жена не скри, че е вярваща. Според нея Господ има и той ги пази.

В двора на църквата с вълнуващо очакване на събитието срещаме младата майка Мариела и семейството й. "Много се радвам, че ни избраха да участваме в кампанията "Направи го за България”. Днес детенцето ни става на година и два месеца, ще честваме този ден почти като втори рожден ден", каза майката Мариела, а думите й потвърждава щастливата свекърва баба Елка.

Родителите на 5-месечната Виктория са особено развълнувани. Дядото с гордост милва внучето си. Бабата гушка детето и обяснява, че кръщаването е важно, то ще донесе късмет и здраве на момиченцето им. Майката и бащата на бебето Йоана и Христо носят празничните обредни питки и казват, че денят за тях е празничен и с радост очакват чрез кръщаването, Божията благословия за рожбата им.

В беседката пред църквата кипи сериозна подготовка. Малкият Влади трябва да бъде пременен. Мама Таня и татко Венелин са приготвили специални дрешки за момчето си. Влади ще влезе в храма облечен в народна носия, да се знае, че е родено българче.

В храма са готови за празничната служба. Същинската част на тайнството кръщение започва с молитва, в която свещеникът призовава Светия Дух да освети водата, за да станат очистващи греховете и обновяващи душата и тялото на децата. След това помазва с елея на радостта кръщаваните хлапета.

Следва трикратното потапяне поред на децата в светия купел с произнасяне на имената им. Сетне новокръстените, очистени от първородния грях и обновени от Св. Дух, се дават в ръцете на кръстника, а свещеникът извършва тайнството миропомазване - печат на дара на Светия Дух.

Някои от младенците плачат, други учудено разглеждат суматохата на възрастните и одеждите на свещениците. След ритуала, преоблечени в нови дрешки децата се сгушват в прегръдките на майките си с някаква благодатна чистота и кроткост. На родителите подаряват "Евангелие в преразказ за деца", дар изпратен от врачанския митрополит Григорий и всички тръгва към домовете си, да продължат празника с вярата в Божието човеколюбие, което от деня на кръщаването ще закриля техните рожби.