Честването започна с водосвет, отслужен от енорийския свещеник на селото отец Васил Николов, който благослови лозовите масиви.

Самодейците Елеонора Георгиева, секретар на местното читалище, Божидара Божилова, Димитрина Божкова и Николай Николов представиха народния обичай зарязване.

„Направили сме питка и баница, за да е пълна годината и пиле с ориз, за да има много берекет в лозето. Има типченско вино, защото празникът без вино не може, пепел от бъдника на Бъдни вечер и светена вода, запазена от Йордановден”, разказа Елеонора Георгиева.

„Режа и благославям. Ой, ти лозе, типченско лозе, бъди благословено, по весло от пръчка, тонове грозде от лозе. На всички стопани, миряни, гроздовете да станат големи. Зли сили, болести, градушки да стоят далече от лозята типченски”, нарече Николай.

Един от собствениците на местната винарна Велин Джиджев сподели за MediaNews, че традициите се спазват, за да помним историята и да знаем кои сме и откъде сме.

„Празникът е много важен за селото, защото тук един от основните поминъци от векове е лозарството”, каза още Джиджев.

След края на ритуала се изви кръшно хоро. А за да е спорна и благодатна беритбата се погрижиха духовият оркестър от Вършец и танцьорите от Ансамбъл „Мездра”.

Гости на събитието бяха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, общински съветници, предприемачи и политици.