© БНР Видин

Преподаватели от гимназията подготвят учениците за изпитите след 7 клас - уточни директорът Мариета Георгиева:

"Отворили сме една стая, в която работим допълнително по български и математика със седмокласници, които имат желание да продължат образованието си при нас. С цел да можем да им помогнем да се представят максимално добре на външните оценявания.Българският започва сега в четвъртък, по математика имахме две срещи. По принцип ние сме поканили тези, които проявяват интерес към нашето училище, но помагаме на всеки, който е решил и е влязъл в нашата класна стая. За първи път използваме тази възможност. Трябваше да сме сигурни , че можем да направим присъединяване на деца, които имат акаунти в други класни стаи, в други училища. Те могат със същия си акаунт да се присъединят към класна стая, която е в нашето училище."

Дванадесетокласницитев училището са подготвени за матурите, защото дистанционното обучение от началото на извънредното положение до днес не е спирало, добави още Мариета Георгиева:

"Лично ние нямаме проблем с необходимост да се върнат на живо в училище, защото при нас дистанционното обучение си тече отдавна, но е важно да се реши въпроса с изпитите, защото ще има изпити за ученици от самостоятелна форма, поправителни, държавните си изпити, за мен това е по-важното да чуя какво е решението. В момента текът няколко вида практики. Сигурно не са в най-ефективният си вариант дистанционно, защото друго си е когато нещо го пипнеш нали, а не го симулираш виртуално и да го тестваш виртуално. Аз много се надявам наистина за дванадесети клас да се вземе решение, кога ще бъдат матурите. Да се вземе решение как да текът сесиите с изпити, защото мисля, че би могло да се намери решение за това. Ние не сме спирали, нямаме нито един загубен учебен ден между 13 март и до ден днешен."

За следващата учебна година ПГ "Проф д-р Асен Златаров" ще приема ученици в четири паралелки - "Икономист - търговия", "Хотелиер", "Компютърна техника и технологии" и "Електротехник".

Предстои МОН да направи ясен план за завършването на учениците в 7-и и 12-и клас, на които предстоикандидатстване. До 10 май ще трябва да се дадат варианти за провеждането на матурите и кандидат-студентските изпити.