© Община Видин

Д-р Ценков приветства присъстващите и изказа задоволството си от факта, че стартира санирането на 13 жилищни блока във Видин по оперативната програма. Той изрази надежда, че в следващия програмен период ще се направи необходимата организация и много от нашите съграждани ще си създадат сдружения на етажната собственост, за да кандидатстват по програмата за енергийна ефективност.

Презентация на проекта направи неговият ръководител - инж. Мариела Николова, главен експерт „Строителство и инвестиционни проекти“ в Община Видин. Тя подчерта, че общата цел на проекта е обновяване на тринадесет многофамилни жилищни сгради в град Видин и осигуряване на по-високо качество на жизнената среда за над 380 ползватели, чрез изпълнение на мерки за енергийна ефективност. Инж. Николова запозна подробно присъстващите със специфичните цели и дейностите по проекта. Неговото реализиране ще доведе до достигане на минимум клас „С“ на енергопотребление за всички избрани 13 многофамилни жилищни сгради; намаляване на разходите за енергия, както и на емисиите на парникови газове; осигуряване на по-добро качество на въздуха и по-добри условия за живот; подобряване на експлоатационните характеристики и удължаване на жизнения цикъл на санираните сгради и др.

След пресконференцията, с официална церемония „Първа копка“ бе даден и символичен старт на изпълнението на строително-монтажните работи. Тя се проведе пред един от блоковете, които ще бъдат обновени, намиращ се на ул. „Цар Асен I“. Присъстваха кметът на Общината д-р Цветан Ценков, заместник-кметовете Десислава Тодорова и Светослав Скорчев, изпълнителният директор на фирмата изпълнител на обекта „Енерджи ефект“ ЕАД инж. Благовест Ангелов, представители на медиите, както и част от хората, които живеят в сградата.

Д-р Ценков посочи, че в съседство до жилищния блок в момента с финансиране от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 - 2020 г. се реновира още един обект – видинската Синагога. „Надявам се тази година, когато приключи изпълнението на проектите за този блок и за Синагогата, районът на град Видин, в който в момента се намираме, да придобие още по-европейски вид и хората да живеят по-щастливо“, каза кметът. Той пожела успех на изпълнителите, на надзора и на екипа по управление на проекта.

Проектът „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради на територията на град Видин“ е съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие. Общата му стойност е 3 332 493,62 лв., от които 2 832 619,58 лв. – европейско и 499 874,04 лв. – национално съфинансиране. Бенефициент е Община Видин.

Срокът за изпълнение на всички дейности е 30 месеца и приключва до 11.06.2023 г.