© Радио Видин

Събитията ще се проведат през есента на следващата година, каза археологът от Видинския музей и зам.- научен ръководител на археологическото проучване на Бонония Ваня Ставрева:

"Тук ще бъде проведен късноантичен фестивал на живата история, който ще е двудневен. По същото време се очаква да пристигне един кораб, който се изработва по проекта. В него има съчетание на експериментална археология, тъй като се реконструира късноантична лодка тип "Лусория", какъвто тип лодки са намерени в Обертайм и Майнц. В момента тя се изработва в Австрия, използват се дъбови трупи с автентични инструменти и автентични сечива и технологии и в средата на следващата година тя ще започне своето плаване от Инглощад, за да стигне до устието на Дунав."

© facebook.com/historymuseumvidin

Антична Бонония ще бъде включена в мобилно приложение с подробна информация за туристите, ще бъдат създаден и 3D модел на обекта. Освен това Видинският музей ще има възможност да участва в изграждането на международна музейна мрежа по Дунавския лимес.

България участва в номинацията на Римския Дунавски лимес за включване в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО с 32 обекта, припомни археологът:

"На територията на Видин е Бонония, след това - Рациария, Алмус в Лом, Долни Цибър, Козлодуй и така до Дуросторум в Силистра. Тази кандидатура на Дунавския римски лимес е разделена на два сегмента. В първия е Западната част на Римския Дунавски лимес, който е на територията на Германия, Австрия и Словакия. Този сегмент през юли вече получи статут на групов обект със световно значение. Във втория сегмент е Източната част на Римския Дунавски лимес, която е на територията на Хърватия, Сърбия, България и Румъния, и се очаква тепърва да бъде взето решение. Лично аз се надявам, че след като такова решение за западния сегмент е взето, много скоро и въпрос на обозримо бъдеще е и източният сегмент да получи такъв статут, което ще е от много голямо значение за Видин, тъй като Бонония е част от този списък, и това ще даде възможност за целенасочени инвестиции за този обект, за неговото социализиране, за превръщането му в обект, който да привлича туристи."

© facebook.com/historymuseumvidin

Документацията в подкрепа на тази кандидатура се подготвя от Лимес комисията, създадена към Министерство на културата. Комисията работи под председателството на доц. д-р Людмил Вагалински.