През 2019 година се отбелязват 25 години от подписването през 1994 година в София на Конвенция за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав.

Денят на Дунав се превърна в най-големия речен празник в света – с фестивали, конференции, срещи и образователни събития.

Във Видин се проведе международен фолклорен фестивал под надслов „Танци край Дунав“. Състави от три дунавски държави - България, Сърбия и Румъния, излязоха на сцена в парка край брега на реката. Фестивалът се провежда за 12-ти път и събра над 120 участници. За Деня на Дунав от спортни клубове по кану-каяк и собственици на моторници организираха парад на лодките, с участието на спортни клубове по кану-каяк, както и хората, които имат моторни лодки . В демонстрациите участваха състезателите от клуба по водомоторен спорт в Лом.

В Оряхово за Деня на Дунав рисуваха върху речни камъни, след това се има надигравахапод звуците на Дунавско и Еленино хоро.

Грандиозен рибен фест готвят за трета година в Ботевия парк на Козлодуй.За любителите на кулинарното майсторство се проведе конкурс за домашно приготвени ястия с риба, а жури с председател Иван Звездев.

За втора година в рамките на кампанията за 29 юни се провеждат екологични акции от международен проект на фондация „Океани без отпадъци” за почистване на река Дунав от пластмасовите отпадъци. На 28 юни в Козлодуй почистиха брега, а на 29 - юни в Долни Вадим.

Министерство на околната среда и водите, Басейнова дирекция „Дунавски район“, регионалните инспекции по околната среда и водите в Монтана и Враца всяка година организират, участват, подкрепят и подпомагат провеждането на инициативи от кампанията за Деня на Дунав.

Тази година учениците между 6 и 18 години се включиха в традиционния международен конкурс, посветен на река Дунав – Danube Art Master. Творческата надпревара се организира от Глобално партньорство по водите в Централна и Източна Европа (GWP CEE) и Международната комисия за опазване на река Дунав (ICPDR).


Източник: riosv-montana.com