На срещата кметовете са споделили, че полицията работи добре с тях, но има какво да се желае по отношение на бързината, с която се отзовават на повикванията. Във връзка с концепцията в програмата на правителството "Полицай във всяко населено място”, министърът заяви, че се работи за нейното осъществяване. Той съобщи, че са назначени 2 800 служители по тази програма.

От тях 1 340 служители с полицейски правомощия и като полицаи, жандармеристи и инспектори се очаква да бъдат разпределени във всяко населено място, след като завършат шестмесечното си обучение. Съвсем като новина прозвуча категоричното изявление на министър Радев, че няма да има лимит и ограничение на използваното гориво от полицаите и допълни, че продължава и подмяната на специализираните автомобили. На брифинга стана ясно, че са въведени информационни карти при посещения на служителите с полицейски правомощия, които ще се попълват от тях на място.

Министър Радев даде висока оценка на видеонаблюдението във Враца и го посочи като добър пример. Той благодари каза още, че вътрешното министерство подкрепя усилията на комисар Янко Янколов да нормализира работата на полицията във Враца и областта, тъй като по думите му: "дълго време системата трябваше да се срамува от направеното от едни хора, които вече не са тук". Радев уточни, че визира управлението на отстранения от длъжност бивш началник на врачанската полиция Димитър Газибарски.