Желанието за възстановяване на присъственото обучение при редовно тестване на учениците става все по-голямо, обясни директорът на ИОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Мездра Галя Богданова.

„Първата седмица се върна само един от първите класове, почти половината от него. Две седмици по-късно вече имаме пет класа в училище, които са почти пълни. Децата се върнаха с удоволствие. Имаха нуждата от контактите, които са загубили.

Свалям шапка на учителите. Те полагат огромен труд, както в онлайн обучението преди, така и в комбинираното преподаване, което в момента се провежда. Извършват трудна, двойна работа, която няма как да се оцени. И заради това всички деца вървят заедно с обучението и материала. Имам притеснение единствено за по-големите ученици, които седят вкъщи. Смятам, че е крайно време да се върнат в училище. Имахме нужда да бъдем изолирани, но това е до едно време.

До момента не сме имали проблеми с наличието на тестове, макар количеството в Регионалното управление де не е голямо. Имаме тестове за една седмица напред, след това не мога да кажа“, каза директорът на Иновативното училище.

От училището продължат дискусията с родителите на по-големите ученици за връщането им в клас, чрез анкети и проучвания. Това зависи и каква част от тях имат сертификати и дали ще бъдат осигурени тестове.

В останалите три учебни заведения с начални паралелки обучението все още е комбинирано. Присъствено в СУ „Иван Вазов“ в Мездра са 16 деца, от общо 18 – първи клас, а във втори са 13, от общо 25.

Децата от втори клас в ОУ „Христо Ботев“ продължат да се обучават в електронна среда, а в останалите класове присъствено посещават половината от учениците.

В Средно училище „Св. Климент Охридски“ в село Зверино класовете са пълни, а възстановяването редовните присъствени занятия се осъществи само за седмица. Директорът Вилия Димова обясни, че се работи и по връщането и на по-големите ученици, но за тях все още няма осигурени тестове.

Учебните занятия ще продължат да се провеждат при спазване на насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата.

До момента няма регистриран случай на COVID-19 в учебните заведения в община Мездра.

От миналата седмица е възможно също възстановяване на присъственото обучение за по-големите ученици със зелен сертификат, когато те са повече от половината в съответната паралелка.

Признават се валидни документи за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест - антигенен или PCR.