Практическият курс, който се проведе по метода "Връстници обучават връстници", започна с мултимедийна презентация, подготвена от младите червенокръстци от Средно училище "Христо Ботев" - Враца, чрез която доброволците от БМЧК показаха зоните, в които се разпределят спешните екипи при природни бедствия или пътнотранспортни произшествия.

Занятието продължи с демонстрация на нагледни методи за оказване на първа (долекарска) медицинска помощ на пострадали при инциденти хора. "Информацията, която получих по време на обучението, беше изключително интересна и ще ми помогне, ако попадна в ситуация, която изисква спешни действия, за да помогна на пострадал човек", сподели Габриела Дамянова, доброволец от Клуба на БМЧК в Средно училище "Иван Вазов" - Мездра.

След проведената лекция младите червенокръстци от мездренската гимназия приложиха на практика придобитите знания и умения за изкуствено дишане и сърдечен масаж върху специален манекен в естествена големина за обучение по реанимация.

Целта на подобни курсове, които се правят периодично, е доброволците от младежката организация на БЧК да усвоят специфични знания и умения как да окажат ефективна спешна помощ на пострадали хора до пристигането на медицински екип при инцидент или заболяване.