„Това е шоково поскъпване с цели 110 процента. Няма да приемем наложената ни нова цена. След протеста пращаме подписката на омбудсмана, КЕВР и областния управител, който е и председател на ВиК асоциацията за област Монтана“, казват недоволните. Те настояват и за обяснение, защо Общинския съвет не е информиран от кмета за бизнес-плана на ВиК - Монтана, в който е фиксирана новата цена на питейната вода.

За община Вършец в районите, където има канализация и пречиствателна станция новата крайна цена е 2.72 лв за кубик, до 1 септември е била 1.96 лв. Според живеещите в курорта водното дружество не е направило големи инвестиции и не е взета под внимание социалната поносимост. Считат, че поскъпването на водата е неоправдано. „Ако ми начислят 60 лева вода ми остават само 140 лева от пенсията“, оплаква се баба Радка от квартал „Заножене“. И кметът от ГЕРБ Иван Лазаров подкрепя исканията на съгражданите си.

Бизнес-планът на ВиК - Монтана е обсъден и приет на заседание на ВиК-асоциацията, а после е утвърден и от енергийния регулатор. Определена е единна цена на питейната вода.