© Община Видин

Срокът за изготвяне на проектите за водовземните съоръжения за трите находища на минерална вода е 32 календарни дни от датата на подписване. Стойността на договора е 53 333 лв. без ДДС.

Д-р Ценков припомни, че преди няколко месеца по инициатива на заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова, съвместно с народни представители от другите политически сили, във Видин се проведе среща-дискусия за обсъждане на мерки за разработване на минералните извори. На форума тогава видинският кмет пое ангажимент, че Общината в кратки срокове ще извърши необходимите процедури за възлагане на проектиране, за да се поиска в последствие финансиране от държавата за самите сондажи. „Нашата огромна надежда е тези три извора да станат факт до края на мандата. Смятам, че това ще зарадва всички наши съграждани, както и ще даде огромен шанс Община Видин да се върне на картата на балнеолечебните центрове“, отбеляза д-р Ценков.

Инж. Цветан Йотов посочи, че предстои доста работа, но поздрави общинското ръководство и администрацията за многото, което вече е направено, визирайки предварителната оценка на ресурсите и актуването. В тази връзка кметът отбеляза, че в последните 20 години много приказки са изговорени на тема минералните извори, а се оказало, че нищо по този въпрос реално не е направено. И изрази задоволство, че след година и половина усилена работа се стига до подписването на настоящия договор.

От фирмата изпълнител бяха категорични, че потенциалът на трите находища на минерални води е значителен, като бъдещите анализи ще покажат дали освен за балнеолечебни цели минералната вода би представлявала интерес и за химическата и фармацевтичната промишленост. Кладенците, които ще се проектират, ще са с дълбочина 1500 м. Очаква се термоминералните води да са с температура 45 градуса при Сланотрън и Видин и около 34-35 градуса при Градец, с дебит около 5-10 литра в секунда на самоизлив.