С тях е работено в Детска педагогическа стая. Оказана им е помощ от психолози, увериха властите. Майки от ромските махали са се оплаквали, че нямат пари за обувки на децата, казаха служители, включени в мобилните екипи. Все още продължава издирването на децата. Повечето от тях са заминали с родителите си в чужбина , без да си вземат отпусно. Полицаите в никакъв случай не участват в проверките като наказателен отряд, напротив помагат заедно със социалните. Посетени са стотина семейства с ранни бракове с цел да се склонят да продължат училище. Общините много ни помагат в работата, каза Трайкова.

Лек спад на детската престъпност отчитат от ОД на МВР- Монтана. От началото на годината са разкрити 559 престъпления, от които подрастващи са извършили общо 69 престъпления- ненавършили 18 години са автори на 55 престъпления – предимно кражби, грабежи и други, а малолетни – 14 престъпления, което е 12,34 % от всички извършени престъпления в монтанско. Данните показват, че за първото шестмесечие на 2017 г. делът на детската престъпност за ОД МВР-Монтана е намалял с 3.16%спрямо същия период на 2016 г.

От 1 септември т.г. реално започна работата по изпълнение на Механизма за по-пълно обхващане децата и учениците в задължителната предучилищна и училищна възраст.

На терен действат 28 екипа, ръководени от Регионалното управление по образованието. Във всеки влизат представители на общините и на полицията, социални работници, медиатори, възпитатели и други специалисти, чиято работа е свързана с децата. Някои са в по-голям състав в зависимост от района на обхвата, определен от общините.

Създадена е електронна платформа, където реално се вижда броят на учениците, данни за тях, адресите им. До системата имат достъп само определени специалисти като ръководителите на екипи.

“Работата на екипите ще продължи и занапред. Идеята е да бъдат обхванати незаписани до момента деца, отпаднали от системата и да се работи с децата в риск от отпадане”, каза още Трайкова.

С 384 са намалели за година учениците в монтанско. Към 30 юни те са наброявали 13346, а на 15 септември 2016 г. в клас са влезли 13730 момичета и момчета. Няма тенденция за увеличаване броя на напускащите школата на областта тийнейджъри. В последните пет години той се понижава.