Наситените мазнини се отличават с това, че са устойчиви при нагряване и при висока температура. Другото важно е, че всички животински наситени мазнини съдържат холестерол.

Темата за холестеролa е дълга, но накратко е добре да знаете, че:

  • Без холестерол няма да има живот, защото всяка клетка на човешкото тяло съдържа холестерол;
  • Той е в клетъчните мембрани и в повечето тъкани;
  • Без него надбъбречните жлези не могат да синтезират кортикостероиди, които има противовъзпалителни функции;
  • Той е изключително важен за нервната система
  • Повишаването на холестерола в тялото означава, че е настъпил някакъв възпалителен процес и има повишена киселинност.
  • Той се набавя чрез храна или се синтезира в черния дроб, когато организмът не получава достатъчно за функциите си;
  • Има добър и лош холестерол /Ldl холестеролът се нарича лош, защото организмът няма механизми да се бори с него при високи концентрации/;
  • Организмът реагира с повишен синтез на лош холестерол, когато има повишен прием на някои животински продукти.
  • От него се синтезира мъжкият хормон тестостерон;

През последните години учените работят върху предположението, че лошият холестерол би могъл да се синтезира в отговор на завишени токсини в тялото.
Така или иначе, всеки лекар ще ви каже, че и добрият, и лошият холестерол са метаболити, и че не трябва да се приема лош холестерол, защото увеличава риска от сърдечно - съдови заболявания при окисляване. Това е медицински доказано.

Животинският холестерол обаче е особено вреден, когато е термично обработен! Изпечен, изпържен и когато се образува кора върху месото от обработката. Когато бъде нагрят, холестеролът дава едни от най-отровните канцерогени. Затова свинската мас и кравето масло не трябва да се нагряват и обработват термично. Следва да се ползват само в студено и сурово състояние! А за животинските мазнини е добре да се консумират само задущени, варени или на пара. Алтернатива на печенето е да се пече във фурна, на температура до 120 градуса максимум, според специалистите.

Накратко, холестеролът е напразно атакуван в годините! Дори и да не консумирате животински мазнини, черният дроб ще ви произведе холестерол и ако сте здрав, ще имате и нормални количества от него, както и нормално съотношение добър – лош холестерол. Вреден е, когато се окисли и когато се приема от животинска термично обработена мазнина.

Очаквайте следващата ни статия, в която ще ви разкажем и за другия вид мазнини – растителните ненаситени, начин на обработка и най-добрите източници на набавяне!

Източник: dir.bg