"Поздравявам Ви за успешно издържания изпит. От труда и компетентността на екскурзовода до голяма степен зависи представата на туристите за страната ни и нейните забележителности", заяви министър Николина Ангелкова по време на официална церемония в Министерството на туризма.

Изпитът за придобиване на право се провежда два пъти годишно. За първи път в България действа такъв подзаконов акт, с който се създават нормативни изисквания към екскурзоводската дейност.

Като част от Националният туристически регистър е създаден и Регистър на правоспособните екскурзоводи в България, обясни министър Ангелкова.

Екскурзоводството безспорно трябва да е сред професиите с високи стандарти за обективност, изтъкна Ангелкова. "Това е важно, за да получават туристите точна и пълна информация за културно-историческите паметници, природните обекти и предимствата на България като дестинация", допълни Николина Ангелкова.

За да се явят на изпит за придобиване на правоспособност по професията "Екскурзовод", кандидатите трябва да отговарят на необходимите условия и да са представили нужните документи. 62-ма души са били част от първата допусната група. От тях на писмен изпит са се явили 46 души, оценка "издържал" са получили 25 екскурзоводи.

Следващите дати за провеждане на изпит за придобиване на правоспособност ще са в периода 23-24 ноември и 27-30 ноември в Министерството на туризма. Групата, която ще се допусне до явяване, ще бъде от 45 души.