Спортният празник във Враца беше открит от заместник – министъра на младежта и спорта доц. Стоян Андонов и заместник областния управител Мирослав Комитски. Заместник – министър Андонов поздрави всички спортуващи от името на министър Красен Кралев и пожела спортът в града да се развива все така успешно.

Заместник областният управител Мирослав Комитски отбеляза при откриването, че Враца става част от най-мащабната обществена кампания в България, насочена към популяризирането на движението и спорта.

Посланици на Европейската седмица на спорта и тази година са успели български спортисти и талантливи млади състезатели - грациите от националния ансамбъл по художествена гимнастика Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова, Стефани Кирякова, както и индивидуалните състезателки Невяна Владинова, Катрин Тасева и Боряна Калейн, световната и европейската ни шампионка по борба Тайбе Юсеин, боксьорите Даниел и Боян Асенови, олимпийската и световна шампионка за младежи в тройния скок Александра Начева, параолимпиецътДенислав Коджабашев, младата българска звезда в алпийските ски Алберт Попов и един от най-обичаните български спортисти Йордан Йовчев.

Специален гост на спортната инициатива беше баскетболистът на БК “Балкан“ Крис Минков, който демонстрира баскетболни умения и с тях мотивира младите хора да се включат в активен спорт.

Всички отбори получиха награди от Министерството на младежта и спорта. BeActive 2019 е част от инициатива на Европейската комисия за насърчаване на спорта и физическата активност на гражданите на ЕС.