Какво е да бягаш в сърцето на Природен парк “Врачански Балкан”? Организаторите от Алпийски клуб "Планинец" канят бегачи, планинари и приключенци да усетят емоцията на движението сред алпийски пътеки и сипеи, криволичещи между уникалните за България стени и скални игли. Едно бягане за сетивата в небето над внушителната 400-метрова Централна стена във Врачанския Балкан.

Трасето, чиято артерия се вие високо в сърцето на Врачанския балкан и криволичи между величието на назъбената му скална катедрала, е едно от онези места, на които организаторите могат да се връщат постоянно, без да им омръзне. Автори на трасетата - Vratsa Sky Run (15 km / 1400 m D+) и Skaklya Trail Run (8 km / 750 m D+) - са Десислава Христова и Слави Асенов.

Трасето на "Vratsa Sky Run2018" е във формата на цифрата осем, като старт/финалът се намира в пресечната точка на осмицата. Първите 8 км съвпадат изцяло с трасето на "Skaklya Trail Run". След преминаване по "Skaklya Trail Run" и достигане на старт/финала, трасето пресича реката по моста и движейки се по тротоара, пресича отново прохода "Вратцата".

След прохода вдясно се движи по пътеката за хижа "Леденика". Трасето постепенно набира височина и стига до най-ниската точка на Згориградския масив, където по козя пътечка през стената се изкачва на билото. От тук по пътека се движи изцяло по билото над скалите и стените на Враца. Преминава над Централна стена и започва спускане в гора. Скоро след метален жалон в жълто и черно се отклоняваме вдясно по сипеиста пътека, преминаваща през скална халка, и с леко траверсиране вдясно се излиза на сипея на Централна стана по който се слиза до пътя.

Трасето се движи по пътека успоредно на пътя и стига беседката и разкопките на антична Вратица. Тук с ляв завой и няколко стъпала се озоваваме на пътя, който се пресича и по моста стигаме финала.

Техническите данни на трасето са впечатляващи-дължина -15 км; положителна денивелация - 1400 м; тип пътеки - 1.5 км бетонна алея, 0.5 км скален сипей, останалото са тесни пътеки или туристически пътеки; времево ограничение за преминаване - 2.5 часа на 8-я км

Организаторите са осигурили и подкрепителен пункт - съвпада със старт/финала, и фиксирани въжета (парапети) за спокойствие на участниците. Резервен маршрут при лоши метеорологични условия обаче няма.

Другото трасе започва от Алпийски дом - Враца. Маршрутът стартира с алеи в посока град Враца, изкачва се до връхчето над паметника на Вестителя на свободата от където слиза до потока идващ от водопад Скакля. От тук следва туристическа пътека, която стръмно се изкачва към подножието на водопад “Скакля”. Стигайки водопада, завива вляво по камениста пътека, минавайки покрай плитка пещера, се изкачва над скалния венец. От тук поема надясно (югозапад) по обширни поляни, пресичайки потока на водопада и след кратко изкачване следва стръмно спускане по Войводин дол през красива букова гора. Дерето излиза до прохода "Вратцата", където заобикаля по алеята малката Вратца и стига до старт/финала.

Дължината на това трасе е 8 км, има положителна денивелация - 750 м; тип пътеки - 1.5 км бетонна алея, останалото са тесни пътеки или туристически пътеки.

За разлика от другото трасе, тук няма времево ограничение за преминаване, подкрепителен пункт, резервен маршрут при лоши метеорологични условия и фиксирани въжета (парапети).