По време на двудневната конференция ще бъдат изнесени 15 научни доклади, разработени от водещи специалисти по темата от България, Великобритания, Гърция и Германия.

Сред гост-лекторите от чужбина са д-р Майкъл Викърс, преподавател в Jesus College при Оксфордския университет и завеждащ отдел "Антична археология” в Ашмолския музей в Оксфорд, д-р Зосия Арчибалд, ръководител на катедрата по история на Югоизточна Европа в Ливърпулския университет, д-р Атанасиос Сидерис от Университета на Егейско море на остров Родос и д-р Михаил Трейстер от Германския археологически институт в Берлин.

Нашата страна ще бъде представена от доц. д-р Нарцис Торбов, археолог в РИМ - Враца, проф. Иван Маразов и доц. д-р Татяна Шалганова от Нов български университет, проф. д-р Тотко Стоянов, проф. д-р Костадин Рабаджиев, доц. д-р Георги Мавров и ас. д-р Юлий Емилов от СУ ЧСв. Климент Охридски”, доц. д-р Милена Тонкова и гл. ас. Петя Пенкова от Националния археологически институт с музей при БАН, гл. ас. д-р Руслан Стойчев от Института за изследване на изкуствата при БАН, доц. д-р Маргарита Грозева от Института по физика на твърдото тяло при БАН и д-р Емил Нанков от Американския научен център - София

Откриването на конференцията е в 10.00 часа в четвъртък, 3 ноември.