„Нашите предци са имали една мечта – децата им да живеят в свободна и демократична държава. Постигнали са го, с цената на много труд, кръв, пот и сълзи. Заради техния героизъм, Враца се превръща в столица на родолюбието по време на Ботеви дни. Честванията не са само повод за преклонение. Те са време за размисъл, за оценяване на нашите действия и мисли. Предизвикателствата от последните две години ни показаха истинския смисъл на думата единство. Трудностите ни научиха, че когато изгубиш вяра в себе си, единственият начин да продължиш напред е като подадеш ръка на човека до себе си и му се довериш. Само единни може да запазим паметта и земята на Ботев чиста и неопетнена. Само така ще бъдем достойни наследници на нашите предци. Дълбок поклон пред героизма и паметта на загиналите в името на нашата свобода! Да живее България!“ - с тези думи, кметът Каменов даде началото на тържествения митинг-заря, в памет на поета-революционер – Христо Ботев.

След приемането на почетния строй на ротите, президентът на Република България Румен Радев приветства жителите и гостите на Враца. „Събираме се всяка година, за да изразим почитта към героите, на които дължим свободата си. Трябва да помним, че историята не е мъртво минало и почитта към нея не е просто ритуал. Нишката към нашето общо минало е това, което ни прави народ. Ако допуснем някой друг да пренаписва историята ни, ще обречем себе си. Свободата, извоювана със жертви, днес трябва да се отстоява с мъдрост и достойнство. Вечна памет на героите! Да живее България!“ – каза още президентът Радев.

Тържественият митинг-заря продължи с едноминутно мълчание, в памет на Христо Ботев, неговата чета и загиналите за свободата на България, като след това пред паметника на великия българин бяха поднесени венци и цветя.

В края на церемонията, под звуците на музика, небето над града бе озарено от внушителна заря.

Преди тържествения митинг-заря, в сградата на Драматично-кукления театър се проведе патриотичен концерт-спектакъл.