В словото си за празника Областният управител, Малина Николова каза:

„Камбанният звън и топовните салюти възвестиха преди 108 години Независимостта на България и смело обявиха пред света, че една древна държава възкръсва за нов живот. 22-ри септември 1908 година остана завинаги в историята ни, като най-величавото българско тържество на свободния дух, държавността и обединението.”

Представителят на държавната власт, Малина Николова подчерта, че този ден олицетворява волята на народа, таланта на българската дипломация и далновидността на държавата ни. Николова добави, че обявяването на Независимостта е самостоятелно българско дело, извършено с усилията на всички българи и, че този ден изразява непреклонността на народа да гради своя държава, със свой собствен път, редом до големите Европейски държави.

„Независимостта на България е наше национално достояние, Тя е най-висшата гражданска ценност, защото само общност от свободни личности, може да спечели общонационална кауза”- каза Николова и акцентира върху факта, че Независимостта като висш държавнически акт е и наша отговорност, дълг към предците ни, дълг към утрешните млади граждани на България.

На общоградското тържество с венци и цветя грейна паметникът на Христо Ботев, а площадът зазвъня от звуците на българските народни танци, в които слънцето и багрите на националните носии се сляха в цветното тържество на празничния ден.

Празничната програма завърши с концерт на Детски танцов състав „Радост” към Център за подкрепа и личностно развитие „Център за работа с деца“ и Танцов състав „Хемус“ към Община Враца.