Приветствие към всички присъстващи отправи заместник-кметът Петя Долапчиева, която поздрави всички именици с празника и благодари на лазарките за прекрасните танци и песни. „Нека с вашите наричания да е щастлива и благословена всяка къща! Честита да ни е годината, както вие наричахте за всички ни, да е здрава, плодородна и благословена. Здраве и берекет да има за всички ни!“ -каза още Петя Долапчиева и както традицията повелява, раздаде на малките лазарки яйца в кошничките им.

Празничната програма продължи с първия концерт на участниците от ХІII издание Международния фолклорен фестивал „Врачанска пролет”. В него с изпълнения се включиха: Младежки танцов състав от село Три кладенци, Фолклорен клуб „Калушари“ – Враца, Танцов състав „Миланово“ при НЧ „Пробуда – 1927“, село Миланово, община Своге, Танцов колектив „Жълтици“ към НЧ „Св. св. Кирил и Методий – 2007“ – село Нефела, Детски фолклорен ансамбъл „Мездренче“ – Мездра и Детска танцова школа към Представителен ансамбъл за народни песни и танци „Вратица“ – Враца.

Празникът по повод честването на Лазаровден завърши с пъстро българско хоро.

От 18:00 ч., тази вечер в Градската концертна зала ще се състои гала-концертът, в който участие ще вземат състави от Молдова, Албания, както и състав при Посолството на Индонезия и България. Входът е свободен.

Великденската програма на Община Враца продължава и утре -21 април, когато се чества големият християнски празник – Цветница. От 10:30 ч. от паметника на „Св. Софроний Врачански” ще тръгне цветно дефиле с всички участници от фестивала „Врачанска пролет“. Пред Драматично-кукления театър, от 11:00 ч. ще започне и вторият концерт на 12 групи от България, Молдова и Албания.