След тържественото посрещане на пл. “Христо Ботев” митрополит Григорий се отправи в многобройно литийно шествие към катедралния храм “Св. 12 апостоли”, където се състоя неговото въдворяване. Многобройно свещенство, официални лица, синодални и митрополитски служители, епархиоти и вярващи от цяла България се вляха в пространството на храма, за да съучастват молитвено в благодарствения молебен и празничната вечерня по повод историческия избор.

На митрополитския трон в катедралния храм митрополит Григорий бе възведен от своите събратя Ловчански митрополит Гавриил и Пловдивски митрополит Николай. Заедно с тях в молебена за въдворяването и празничната вечерня молитвено съучастваха Видински митрополит Дометиан, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим и Старозагорски митрополит Киприан, както и епископите Мелнишки Герасим, Адрианополски Евлогий, Велички Сионий, Знеполски Арсений и Константийски Яков, многобройно свещенство от епархията и страната.

Мелнишкият епископ Герасим прочете Патриаршеското и синодално послание към клира, монашеството и паството на Врачанска епархия, с което представи новоизбрания им епархийски архиерей и от името на Светейшия Български патриарх и Св. Синод подчерта: “Като ви призоваваме да припознаете отсега нататък за свой канонически митрополит Високопреосвещения Григорий, отечески ви съветваме да му съдействате със своята любов и преданост в предстоящия негов свят, но труден подвиг. Като ваш духовен отец и ръководител, който носи тежката отговорност за вас пред Бога и Църквата, полезно за всички ви ще бъде да слушате неговите мъдри съвети, огласителни поучения и пастирски наставления, него да споменавате в светите храмове, в светите богослужения и в молитвите, към него да се обръщате за съвети в своите духовни нужди и епархийски дела, защото според законите и постановленията на светата наша Православна църква управлението на епархията принадлежи на него. Нека Негово Високопреосвещенство намери във вас свои възлюбени духовни чеда, а вие в него - своя духовен отец, та при взаимна любов между пастир и паство да може той по-лесно и успешно да отговори на своето архипастирско призвание, да оправдае вашите и на Врачанската епархийска църква надежди, като я ръководи по пътя на истината, живота и спасението и ви представя пред престола на Всевишния здрави, чисти и святи во славу Его Единородного Сина и Господа Бога и Спаса нашего Иисуса Христа.”

След посланието от Св. Синод бе прочетено приветствие от името на Епархийския съвет при Врачанска Св. митрополия от иконом Младен Славков - старши епархийски съветник. В него той цитира думите от превода на св. Софроний Врачански на „Театрон политикон”: „Господарят добива слава, когато пази вярата… Господарят трябва често да си напомня, че е човек и че е роден заради небето”… Бог не ще Ви остави немощен в новото, тъй отговорно служение, „защото игото Ми е благо и бремето Ми леко”… Оттук и от днес Вие, владико свети, поемате кормилото на св. Църква, а ние - свещенството и народът - се молим Богу да сте дълголетен, плодотворен и дълготърпелив, за да го водите мъдро към тихо пристанище и тучни пасища”.

След епархийското приветствие бяха прочетени поздравителни адреси от президента на България Румен Радев и от омбудсмана на републиката Мая Манолова.

На свой ред в словото за своето въдворяване митрополит Григорий изрази своята всесърдечна радост от състоялия се избор за Врачански митрополит, високото си съзнание за предстоящия му дълг и основните насоки в служението си, на които ще обърне особено внимание: възраждането на духовния живот в епархията, ползотворното сътрудничество с държавните и общинските институции за общото благо на епархиотите, привличане на младите хора към Църквата, развитие на катехизаторската и книгоиздателската дейност, предпазване на повереното му паство от отрицателното въздействие на сектантски и окултни общности и лъжедуховни учения.

Източник: www.bg-patriarshia.bg