Областният управител Малина Николова изрази намеренията на местната управа за създаване на Регионален център във Враца в подкрепа на индустриите за здравословен начин на живот в Северозападна България. Николова заяви, че финансови инструменти за реализиране на тази идея има в Оперативната програма “Наука и образование за интелигентен растеж” и представителите на държавната и местната власт дават гаранции, че ще направят всичко възможно проектът да се реализира тук във Враца.

Участие в конференцията взе и кметът на Враца Калин Каменов. "Благодарение на доброто ни сътрудничество с Българска стопанска камара и с Медицинския университет, както и добрата ни съвместна работа с правителството и областния управител, Враца, убеден съм в това, много скоро ще се превърне във водещ медицински център. С Медицинския център, който има идея да изградим във Враца, полагаме следващата голяма, стабилна основа за това градът да стане медицински Академичен център”, каза Каменов и допълни, че с надграждането на доброто сътрудничество с Фондация “Конрад Аденауер” може да се надгради визията и за медицинска индустрия във Враца.

Конференция продължава и днес. В нея участват проф. Валентина Петкова, зам.-ректор на Медицински университет - София и проф. Донка Байкова. На работната среща е и проф. Пенка Маринова, директор на врачанския филиал на Медицинския университет, Лиляна Нелова, изпълнителен директор на Индустриалната стопанска асоциация във Враца, представители на БАН, на Иновативен клъстър "Симулационни модели в медицината".