В рамките на 3 дни - от 20 до 22 септември, на обособени шатри художници ще рисуват природни и културни забележителности от града и региона, над 20 занаятчии, производители и търговци ще изложат своите продукти - вина, хранителни продукти, сувенири, както и ще бъдат представени проекти на Община Враца, реализирани по различни програми на Европейския съюз.

Всеки ден от туристическия Арт фестивал на открита сцена пред сградата на Община Враца ще се провеждат тематични концерти. На 21 септември (събота) от 20:00 часа жителите и гостите на Враца ще могат да се насладят на известни класически произведения, а следващият ден - 22 септември (неделя) е посветен на българската поп и рок музика. Концертът е с начален час 19:30, като в него участие ще вземат група „Сакар“ от 19:30 ч., Яна Чакалска и приятели.

Програмата на туристическия фестивал включва още кукления театър "Аладин и вълшебната лампа", който ще се проведе на 21 септември (събота) от 11:00 часа. Представление за най-малките ще има и в 17:00 часа, когато във Враца ще гостува Димитър Тодоров от Софийски куклен театър с постановката "Рибарят и златната рибка".

В последния ден на събитието - 22 септември (неделя) от 17:00 часа ще бъде открита изложба на произведения, създадени по време на пленера.

Враца е градът, в който се провежда второто събитие от първото издание на Фестивала "Изкуство и култура", част от проект "Активно изкуство за атрактивен туризъм" АРТУР. Целта на събитието е чрез природното и културно-историческото наследство да се популяризира Враца, както и населените места в трансграничния регион, като по-активна туристическа дестинация.