По време на съдебното заседание, обвиняемият и неговият защитник поддържаха своето искане за отмяна на атакувания съдебен акт и постановяване на нов, с който мярката за неотклонение да бъде заменена с по-лека. Те твърдяха също, че е налице влошено семейно положение - съобщиха от „Връзки с обществеността” на съда. Прокурорът по делото изрази становище, че жалбата е неоснователна и като такава следва да бъде оставена без уважение, а определението на Районен съд - Козлодуй, като правилно и законосъобразно да бъде потвърдено.

„Съпричастността на обвиняемия към деянието се установява от събраните до настоящия момент доказателства - от обясненията на обвиняемия и показанията на разпитаните по делото свидетели, но и от писмените доказателства - протоколи за доброволно предаване. Наличните преки и косвени доказателства подкрепят извода на Козлодуйския районен съд за съпричастност на обвиняемия към деянието, за което е привлечен. Врачанският окръжен съд напълно споделя изводите на първостепенния съд, че наличните доказателства сочат на реална опасност, обвиняемия да извърши престъпление, в случай на определяне на по-лека мярка за процесуална принуда спрямо него.

Правилно във връзка с тази опасност, Козлодуйският районен съд се е позовал на данните за обремененото съдебно минало на В. И. - осъждан е многократно за тежки умишлени престъпления от общ характер, включително и на наказание "лишаване от свобода". Аргументирано първостепенния съд е приел, че данните за тези осъждания, както и последващите им групирания, дават основания да се приеме, че настоящето престъпление е извършено при условията на опасен рецидив.

Не на последно място, както правилно е приел и първият съд, престъплението, в което е обвинен В. И., е с изключително висока степен на обществена опасност. Именно и поради горното, съдът не споделя становището на защитата на обвиняемия и намира, че единствената законосъобразна мярка, предвид личността на обвиняемия и тежестта на повдигнатото му обвинение, е именно мярката "задържане под стража“ – се казва в мотивите на съда за днешното определение.

Определението на Врачанския окръжен съд е окончателно.